dinsdag 8 november 2011

Leesverslag 1 Persoonlijke beoordeling

Leesverslag 1 Nederlands
Onderwerp:
Interessant:
Ik vond het een erg interessant boek. Eerst speelt het zich af in de jaren dertig in Nederland. Ik vond het erg bijzonder om over de verhouding tussen mannen en vrouwen in die tijd te lezen. Dit was heel anders dan nu. Een deel van het boek speelt zich af in concentratiekampen in Duitsland en Nederland. Ik vond dit ook interessant. Ik kende wel de bekendste kampen maar in dit boek wordt er ook veel over andere kleinere concentratiekampen geschreven.
Wat zou je hebben weggelaten, toegevoegd of veranderd?:
Er staan veel foto’s in het boek omdat het een waargebeurd verhaal is. Aan de ene kant zijn deze wel heel illustrerend maar ze verraden ook veel. Daardoor is het minder spannend om door te lezen. Daarom zou ik een aantal foto’s hebben weggelaten.
Gebeurtenissen:
Kwamen er teveel gebeurtenissen in het boek voor, of was het juist goed?:
Ik vind dat het aantal gebeurtenissen goed is. Er gebeuren veel heftige dingen maar deze worden afgewissel met beschrijvingen waardoor het helemaal niet opvalt.
Vonden er schokkende gebeurtenissen in het boek plaats?:
Er kwamen heel veel schokkende gebeurtenissen in het boek plaats. Het is erg heftig om te lezen dat de vrouw Rika erg mishandeld wordt door de NSB’er Kees Kaptein als hij haar verhoord. Een ander schokkende gebeurtenis vind ik het stuk waarin Waldemar net is ontsnapt aan het bombardement op het schip ‘Cap Arcona’. Hij zwemt dan zo’n 4 kilometer naar het land. Als hij dat dan bijna heeft bereikt wordt hij door de nazi’s van achter de duinen dood geschoten. Ik vind dat zo’n heftig moment omdat Waldemar dan bijna vrij was en dat hij dan toch nog op het laatste moment wordt dood geschoten.
Hoe heb je de afloop ervaren?:
Ik vond het heel verdrietig om te lezen dat de zoon Waldi het zo moeilijk heeft gehad met de dood van zijn vader en moeder. Hij werd ook niet echt door de familie opgevangen waardoor hij er eigenlijk alleen voor stond. Wat ik wel mooi vond is dat Waldemar in ieder geval in de zee is gestorven, waar hij echt thuis hoorde. Als hij in een concentratiekamp was gestorven had ik dat veel erger gevonden.
Personen:
Goed inleefbaar?:
Ik kan me niet inleven in de personen omdat het extreem schokkende gebeurtenissen zijn die ze meemaken. Deze gebeurtenissen heb ik nooit meegemaakt en hoop ze ook nooit mee te maken. Daarom is het heel lastig om me in te leven. Ik vind de manier waarop de hoofdpersonen handelen heel knap en ik hoop dat ik ongeveer hetzelfde gedaan zou hebben.
Welke eigenschappen van de hoofdpersoon ervaarde je als positief? En welke als negatief?:
Van de hoofdpersoon Rika vind ik het heel positief en knap dat ze altijd heel veel aandacht voor anderen blijft hebben. Op een gegeven moment zit ze in kamp Vught wat zwaar was. Ondanks alles blijft ze in haar brieven positief en ze bedankt altijd iedereen voor zijn/ haar opgestuurde pakketjes. Ik vind het jammer dat Rika soms zo koppig is. Haar familie schrijft haar op een gegeven moment een brief als ze in een kamp zit. Ze vinden dat ze onderweg naar een ander kamp uit de trein moet springen waardoor ze naar het ziekenhuis moet en waarschijnlijk ontsnapt. Rika doet dit niet omdat ze zich nooit of te nimmer door de vijand kapot wil laten maken. Dit is wel dapper maar het had wel haar leven kunnen redden.
Opbouw:
Moeilijk of vlot leesbaar?:
Het was over het algemeen erg vlot leesbaar. Er gebeurde veel waardoor je graag door wilde lezen. De auteur stond niet te lang stil bij gebeurtenissen, hierdoor werd het niet saai. De eerste paar hoofdstukken gingen over het leven in Suriname. Dit vond ik wel interessant maar ik vond het wat te langdradig. Dit is eigenlijk het enige deel van het boek dat ik enigsinds moeiljk leesbaar vond.
Welke delen vond je spannend en kwamen op het juiste moment?:
Ik vond de beschrijving van het bombardement op de ‘Cap Arcona’ naar en spannend omdat er heel precies wordt beschreven wat er gebeurde. Het kwam precies op het juiste moment omdat naar mijn mening al een tijdje onduidelijk was wat er precies met de ‘Cap Arcona’ was gebeurd. Voor het stuk was het verdere leven van Waldi beschreven en nu was het weer tijd voor een gebeurtenis. Daarom kwam het precies op het juiste moment.
Taalgebruik:
Waren de woorkeuzen en zinsbouw moeilijk of gemakkelijk?:
Ik vond het taalgebruik gemakkelijk. Er werden weinig moeilijke woorden gebruikt en de zinnen waren niet echt lang. Ik vond het prima leesbaar.
Waren er zinnen of fragmenten in dit boek die je zou willen onthouden omdat ze goed, mooi, humoristisch, gevoelig of beeldend waren? Welke?
‘Bloed mengde zich met ijskoud water, maar Waldemar voelde al geen kou of pijn meer. Hij wiegde op de golven, en de zee spoelde alle vuil en ellende van hem af. Het water was zijn vriend, zoals het dat altijd was geweest.’
Ik vind dit een heel mooi fragment. Het wordt zo beschreven alsof Waldemar er vrede mee heeft dat hij dood is, als hij maar bij de zee is, want daar hoort hij thuis.

Leesverslag 2 beknopte verhaalanalyse en beoordeling

Beknopt verhaalanalyse
en beoordeling

Titel: Sonny Boy
Auteur: Annejet van der Zijl
Verschijningsjaar: 2004

Subject
Uitwerking
Inhoud
In de herfst van 1928 trekt de Surinaamse student Waldemar Nods in bij de gescheiden vrouw Rika van de Lans. Ze worden steeds verliefder op elkaar en krijgen uiteindelijk een kind, Waldi (Sonny Boy). Dit is echt een schande volgens buitenstaanders. Vervolgens bouwt het gezin samen een gelukkig bestaan op. In de oorlog besluiten ze Joodse onderduikers te herbergen waardoor Rika en Waldemar uiteindelijk worden gedeporteerd naar concentratiekampen en hierdoor sterven.
Thema (hoofdonderwerp in abstractie)
-Discriminatie
Motieven (herhalende onderwerpen die gezamenlijk tot het hoofdonderwerp leiden)
-Oorlog
-Liefde
Personen
-Rika van de Lans, gescheiden, geëmancipeerde vrouw, trouwt met Waldemar
-Waldemar Nods, Surinaamse man die met Rika trouwt
-Waldi Nods, zoon van Rika en Waldemar
Historische tijd en ruimte
Vier periodes:
1891-1928
1500-1876
1904-ongeveer 1963
3 mei 1945

Dertien plaatsen:
-Den Haag
-Paramaribo
-Scheveningen
-Den Bosch
-Goerree
-Groningen
-Kamp Vught
-Concentratiekamp Neuengamme
-Concentratiekamp Ravensbrück
-Lübeck
-Oostzee (schip ‘Cap Arcona’)
-Neustadt
-Schwedtsee
Titelverklaring
Sonny Boy is het liefkozende naampje voor Waldi van Rika en Waldemar.
Het komt van het door Al Jolson vertolkte liedje ‘Sonny Boy’ uit de film ‘The Singing Fool’.
Verteller (perspectief)
Auctoriaal perspectief
‘Ik’ in brieven zijn vooral Rika en Waldemar
Genre
Roman
Spanning
-Bombardement op schip ‘Cap Arcona’
Stijl
Vlot verteld met veel afwisseling tussen gebeurtenissen en beschrijvingen.
Waardering in recensies
Critici waren erg lovend
Persoonlijke waardering
Ik vond het heel mooi en interessant. Ik geef een 8 als waardering.



dinsdag 27 september 2011

Leesautobiografie

1). Een boek waardoor ik werd getroffen, is ‘De reunie’ van Simone van der Vlugt. In dit boek gaat een jonge vrouw op zoek naar de persoon die in haar puberteit een meisje heeft vermoord dat eerst op de basisschool een goede vriendin van haar was. Over deze ‘zoektocht’ gaat het hele boek. Uiteindelijk blijkt aan het einde van het boek dat de vrouw zelf het meisje heeft vermoord. Toen ik dat las, moest ik echt even aan dat idee wennen, het is best wel naar. Daarom is het me bij gebleven.

2). Ik lees het liefst in mijn bed, buiten in de zon of op de bank. Ik lees meestal ’s avonds omdat ik overdag geen tijd heb. Ik lees dan ongeveer een half uur.
Als ik een boek kies, lees ik meestal eerst de achterkant en als het me dan wat lijkt, neem ik het mee. Ik laat me ook wel eens door vriendinnen op ideeën brengen. Meestal lees ik dan niet de achterkant maar neem het gewoon mee.
Op de basisschool las ik vaker en ook langer omdat ik er meer tijd voor had. Ik zette ook minder snel boeken weg. Dat doe ik nu vaker. Ik moet namelijk vaak even door het begin heen, dit gaat het beste als ik lekker lang achter elkaar door kan lezen en dat lukt vaak niet als ik geen vakantie heb.

3). Ik lees graag historische boeken van bijvoorbeeld Simone van der Vlugt. Ik vind het namelijk leuk en interessant om over andere tijden te lezen.
Ik heb een hekel aan probleemboeken. Ik vind ze altijd heel voorspelbaar en saai. Ze zijn ook heel onrealistisch, er gebeuren heel veel problemen in dezelfde periode.

4). Ik denk dat ik op leesniveau drie zit. Ik ben een (redelijk) gemotiveerde lezer en heb wat ervaring met literatuur voor volwassenen.

5). Ik vind het lezen voor de lijst helemaal niet vervelend. Ik vind het juist wel leuk. Ik lees toch boeken en dan kan ik ze net zo goed voor de lijst lezen. Ook vind ik het leuk om literatuur te lezen omdat ik het wel leuk vind nu wat moeilijkere boeken te gaan lezen.