donderdag 6 februari 2014

Boekenlijst Noor de Kort

Titel
Auteur
Leesniveau
1e druk
Gelezen druk
Sonny Boy
Annejet van der Zijl
3
2004
2011
Het Gouden Ei
Tim Krabbé
3
1984
2004
Oeroeg
Hella S. Haasse
3
1948
2000
Een Schitterend Gebrek
Arthur Japin
4
2003
2010
De Verdovers
Anna Enquist
5
2011
2011
De Komst Van Joachim Stiller
Hubert Lampo
5
1960
1977
Max Havelaar (Romantiek)
Multatuli
5
1860
Onbekend
Een Nagelaten Bekentenis (Stromingboek 1: 1880-1940)
Marcellus Emants
5
1894
Onbekend
Terug naar Oegstgeest (Stromingsboek 2: 1950-1980)
Jan Wolkers
5
1965
2001
Godenslaap
Erwin Mortier
6
2008
2009
Reize Door Apenland
J.A. Schasz
4
1788
2010
Mariken van Nieumeghen
Onbekend
4
1515
Onbekend
De Klucht van de Koe
G.A. Bredero
3
1612
2005

Balansverslag, Noor de Kort, 6A


1) Welke literaire boeken spraken je bijzonder aan en waarom? Geef voorbeelden en argumenten.
Ik vond vooral de boeken ‘Godenslaap’, ‘De Verdovers’ en ‘Een schitterend gebrek’ mooie boeken.
‘Godenslaap’ vond ik erg bijzonder om te lezen, omdat het zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Oorlogsromans vind ik namelijk interessant om te lezen. Daarnaast sprak het verhaal me aan omdat in het verhaal veel poëtische vergelijkingen voorkomen. Een voorbeeld hiervan:
We hebben zerken nodig, iets tastbaars dat de dode toedekt, ons de toegang tot de Hades verspert, een offertafel of een wierookschaal waarin we het gevoelen van schuld kunnen verbranden nadat we de doden, die al een keer gestorven zij n, in de spelonken van onze geest nog een tweede keer in de rug hebben geschoten, om ver de kunnen.’ pagina 361-362
‘De Verdovers’ sprak mij aan omdat het verhaal vlot leest, maar daarnaast bevat het boek veel achterliggende gedachtes. Wat is ook mooi vond, is het feit dat het verhaal wordt verteld vanuit ogen van twee hoofdpersonen. Je krijgt dus van beide personen de gedachtes mee, wat een extra inzicht in het verhaal geeft.
‘Een schitterend gebrek’ vond ik echt een van de mooiste boeken die ik voor de lijst gelezen heb. Het speelt zich af in het verleden, in de 18e eeuw, in Italië, dus ook in een totaal andere cultuur, wat mij aansprak. Het verhaal gaat over een onmogelijke liefde. Het plot is erg dramatisch. Ik vond dit heel mooi, omdat ik helemaal mee leefde met de hoofdpersoon Lucia die voor een zeer moeilijke keuze staat.

2) Welke literatuurlessen zijn belangrijk voor je geweest? Om welke redenen?
Het boek ‘Godenslaap’ vond ik interessant om te lezen. Voor Nederlanders is de Eerste Wereldoorlog lang niet zo belangrijk als de Tweede Wereldoorlog. Daarom zijn er ook een stuk minder boeken over de Eerste Wereldoorlog van Nederlanders. ‘Godenslaap’ is geschreven door de Vlaming Erwin Mortier. Ik vond het erg boeiend om te lezen over deze voor de Belgen nog belangrijkere oorlog. Ik vond dit belangrijk voor mijzelf, omdat ik nu veel meer weet over deze oorlog en de manier waarop die invloed heeft gehad op België.
Ook ‘Oeroeg’ van Hella S. Haase vond ik een boeiend boek. Mijn oma was Nederlands, maar groeide op in Indonesië. Ik was nog best jong toen ze overleed, dus ik heb niet heel veel verhalen over haar jeugd (voor de oorlog) in Indonesië gehoord. Natuurlijk speelt Oeroeg zich jaren eerder af, maar toch vond ik het interessant om meer over Indonesië en zijn geschiedenis te weten te komen.

3) Welke ervaring(en) met literatuur hebben absoluut weestand opgeroepen? Hoe verklaar je die weerstand? Wanneer je bijvoorbeeld iets saai vond, kwam dat volgens jou door een gebrek aan kwaliteit van de schrijver of door jouw manier van lezen?
Ik vond bepaalde passages uit ‘Terug naar Oegstgeest’ heel vervelend om te lezen. Zo zijn er op een gegeven moment beschrijvingen van het vermoorden van proefdieren in het ziekenhuislaboratorium. Het onderwerp en de gedetailleerde beschrijvingen riepen weerstand bij me op. De reden voor deze weerstand lag dus in dit geval bij het onderwerp.
‘Max Havelaar’ vond ik een erg lastig boek om te lezen. De koloniale geschiedenis vond ik interessant, maar vooral de stukken die verteld werden door Droogstoppel vond ik erg langdradig en saai. Deze uitweidingen droegen naar mijn mening niet echt bij aan het verhaal. Tegenwoordig heb ik geen moeite meer met het lezen van beschrijvingen, als ze maar een meerwaarde hebben. Bij ‘Max Havelaar’ vond ik bepaalde stukken absoluut geen meerwaarde hebben. Ik zou dus eerder zeggen dat de reden voor het feit dat ik de stukken zo langdradig vind, de kwaliteit van de schrijver is. Echter, het boek is wel een klassieker, dus misschien ligt het dan toch aan mijn manier van lezen…

4) Ben je in de loop van de tijd dat je met literatuur bezig was er anders naar gaan kijken? Probeer die ontwikkeling bij jezelf vast te stellen. Geef voorbeelden van wat je nu beter kunt. Kijk voordat je je antwoord formuleert nog eens terug naar je leesautobiografie.
Toen ik begon met lezen voor de lijst, las ik vooral boeken die vlot te lezen zijn. In de loop van de bovenbouw, las ik steeds meer boeken die veel beschrijvingen bevatten. Dit kostte me in het begin veel moeite, maar ik ging het steeds meer de meerwaarde van inzien. Zo bevat ook mijn laatste boek dat ik gelezen heb, ‘Godenslaap’, zeer veel beschrijvingen. Omdat ik dit inmiddels kon waarderen, vond ik dit een zeer mooi boek.

5) Loop je blog nog eens door en stel vast waarmee je uiteindelijk al dan niet tevreden kunt zijn, waar het gaat om je aanpak bij het werkproces en je studievaardigheden. Geef voorbeelden. Met welke werkvormen kon je goed uit de voeten, met welke niet? Waarom?
Bij mijn aanpak bij het werkproces en mijn studievaardigheden ben ik eigenlijk nooit tegen problemen aangelopen. Ook als ik mijn blog nog eens bekijk, zie ik geen opvallende dingen.

6) Welke plaats denk je dat de literatuur in het vervolg van je leven te kunnen geven?
Ik denk dat literatuur in het vervolg van mijn leven een belangrijke rol blijft spelen. Ik heb lezen altijd al leuk gevonden, en ik denk dat ik dus ik nog heel veel zal gaan lezen. Daarnaast ga ik waarschijnlijk komend jaar Nederlands studeren, dus dan zal literatuur natuurlijk erg belangrijk zijn.

7) Welk advies heb je voor je literatuurdocenten?
Toen we de Romantiek behandelden, moesten we verplicht de ‘Max Havelaar’ lezen. Zoals al gezegd, riep dit boek bij mij (en vele anderen) veel weerstand op, ondanks dat ik een redelijk gemotiveerde lezer ben. Zelf heb ik het idee dat het als een ‘must’ wordt gezien om dit boek te lezen, aangezien het een Nederlandse klassieker is. De positieve geluiden zijn, zelfs van Nederlands-docenten, gering. Zelf denk ik dat het beter is om de Max Havelaar te behandelen, maar deze niet verplicht te laten lezen. Veel leerlingen kregen namelijk steeds minder zin om te lezen. Daarnaast denk ik dat er misschien ook wel andere Romantische Nederlandse boeken zijn die iets toegankelijker zijn.