zondag 13 januari 2013

Oordeelvorming 'De Verdovers'


Verwerkingsopdracht ‘De Verdovers’ - Oordeelvorming
Noor de Kort, 5A
Januari 2013

Algemene informatie
Auteur: Anna Enquist
Titel: De Verdovers
Plaats van uitgave: Amsterdam (Arbeiderspers)
Jaar van uitgave: 2011
Druk: 2011
Aantal pagina’s: 309

Genre:
Het is een onconventionele doktersroman. Het is een onconventionele doktersroman want het verhaal is niet goedkoop en heeft geen standaard verhaallijn. Daarnaast zijn de achterliggende gedachtes erg belangrijk. Daarom is het boek misschien nog wel meer een psychologisch verhaal. Er zijn veel dilemma’s in het verhaal. Aan de vraag hoe met deze problemen om te gaan en wat men beweegt wordt veel aandacht besteedt.

Samenvatting:
Drik is psychotherapeut. Zijn zus Suzan en haar man Peter zijn een grote steun voor hem sinds zijn vrouw ziek werd en overleden is. Suzan werkt als anesthesist en Peter werkt ook in de psychiatrie.
Peter stuurt Drik een van zijn studenten om in leertherapie te gaan. Vanaf het eerste moment heeft Drik een vreemd gevoel bij de jongen en hoe langer hij de jongen behandelt, hoe dieper de jongen zich in Driks leven wringt. Door ongelukkige omstandigheden krijgt de jongen een relatie met de dochter van Suzan en Peter en een affaire met Suzan zelf. Wanneer dit alles uitkomt, pleegt de jongen zelfmoord en raakt de familie gebrouilleerd.


Onderbouwing van je (persoonlijke) oordeel
‘De Verdovers’ vond ik in het algemeen een mooi boek dat fijn leest maar waardoor je ook aan het denken wordt gezet. In het verhaal komen de hoofdpersonages namelijk steeds verder in de problemen en staan ze voor dilemma’s. Door hun gedachten, word je aan het denken gezet. De verhaallijn is origineel maar niet ongeloofwaardig. De gebeurtenissen zijn geloofwaardig beschreven en ook gedachtes of reacties vond ik niet vreemd of ongeloofwaardig.
Een erg sterk punt van het verhaal vond ik het feit dat er twee personages zijn vanuit wiens ogen je het verhaal beleeft. Dit zijn de broer en zus Drik en Suzan. Zij zijn de hoofpersonages en staan steeds vaker voor moeilijke keuzes in de loop van het verhaal. Door hun problemen valt de familie uiteindelijk uiteen. Doordat je de problemen van twee kanten bekijkt, begrijp je wat Drik beweegt en aan de andere kant wat Suzan beweegt.
Daarnaast vond ik dat de achterliggende gedachte of bedoeling van het verhaal goed naar voren komt. Ik vind dat Enquist je door het verhaal echt laat nadenken over wat te doen met verlangens, en hoe om te gaan met trauma’s.
Wat ik soms moeilijk vond aan het verhaal is het feit dat tijdens de stukken over het werk van Suzan erg veel collega’s beschreven worden. Deze vele collega’s kwamen later in het verhaal weer terug. Soms wist ik dan niet meer precies bij welke naam welk beroep hoorde; anesthesist, chirurg, kinderarts…
Tenslotte vond ik ook erg sterk aan het verhaal dat je echt het verhaal in wordt getrokken en daardoor vaak het gevoel hebt dat je de personages iets moet toeroepen als: ‘Niet doen, dan zit je straks echt in de problemen!’.
Kortom: Een origineel verhaal dat fijn leest maar ook zorgt dat het verhaal niet meteen klaar is als je het boek dicht slaat!