vrijdag 30 maart 2012

Rescensie 'Het Gouden Ei'

‘Het Gouden Ei’, al minstens zo spannend als de titel!

‘Het Gouden Ei’ (1984) is geschreven door Tim Krabbé (Amsterdam, 13-04-1943). Krabbé begon eerst als journalist voor onder andere ‘Vrij Nederland’ maar al vanaf 1967 is hij schrijver van beroep. Zijn doorbraak naar het grote publiek kwam pas met ‘Het Gouden Ei’. Deze literaire thriller won de ‘Diepzeeprijs’, werd verfilmd in Nederland onder de naam ‘Spoorloos’ (1988) en in Amerika werd een remake gemaakt onder de naam ‘The Vanishing’ (1993). Het werk wordt zeer gewaardeerd en dat is volkomen terecht. ‘Het Gouden Ei’ is een spannend, onvoorspelbaar en zeer meeslepend verhaal, echt de moeite waard om te lezen!

Door: Noor de Kort

De kern van het verhaal is de verdwijning van de vrouw Saskia, de vriendin van Rex Hofman. Terwijl ze met Rex een benzinestop maakt bij een Frans TOTAL benzinestation, gaat ze even wat te drinken halen en komt niet meer terug. Rex is hier kapot van en gaat zelf op onderzoek uit. Hij moet erg denken aan nachtmerries die ze vaak had. Ze droomde dat ze in een gouden ei door het heelal zweefde, en slechts daaruit kon ontsnappen indien haar ei een tweede gouden ei zou ontmoeten. Maar het heelal is zo groot.

Op een dag neemt een Raymond Lemorne, een scheikundeleerkracht, contact met Rex op. Hij is bereid te praten, mits Rex hetzelfde zal ondergaan. De leraar neemt hem mee naar het benzinestation waar hij Rex een slaapmiddel geeft, en hem uitlegt wat hij gedaan heeft terwijl ze wachten tot het middel begint te werken. Hij legt Rex uit dat hij geobsedeerd was door het plegen van de perfecte misdaad. Hij vertelt hoe hij het meisje heeft meegelokt en met zelfgemaakte chloroform heeft bedwelmd. Dan valt Rex in slaap en ondergaat dezelfde nachtmerrie als Saskia, zijn vriendin. Hij wordt wakker en komt tot de conclusie dat hij levend is begraven. Hij ondergaat hetzelfde lot als Saskia. Niemand op aarde weet waar de twee zijn, ze lijken van de aardbol verdwenen.

Iedereen moet ‘Het Gouden Ei’ zeker gelezen hebben. Het verhaal werkt namelijk zeer meeslepend. Het heeft een spannend en origineel plot. In het begin van het verhaal wordt de verdwijning van Saskia beschreven en krijgt men nog niets te weten over de oorzaak van de verdwijning. In de volgende hoofdstukken wordt op een heel rustige, bijna eng gewone manier beschreven hoe een Fransman Raymond Lemorne de ontvoering van Saskia voorbereidt. Door deze manier van beschrijven wordt weinig losgelaten over het motief van de Fransman voor zijn misdaad. Dit zorgt ervoor dat men dit graag te weten wil komen wat hem aanzet tot zijn daad en doorleest. Ook wordt de spanning steeds meer opgevoerd door deze manier van beschrijven. De hoofdpersonages komen geloofwaardig over. Rex gedraagt zich als een normaal mens, hij schakelt bijvoorbeeld gewoon de politie in nadat hij Saskia niet kan vinden op het benzinestation. Een klein minpuntje is de actualiteit van het boek. Over het algemeen is het redelijk van deze tijd maar er wordt er wel vaak over een polaroid gesproken. Dit wordt niet echt meer vaak gebruikt tegenwoordig.

Het gehele boek is dus zeer de moeite waard! Het is vooral een spannend en heel meeslepend verhaal. Daarom is het ook echt het beste om het boek in een ruk uit te lezen!

Titel: Het gouden ei
Auteur: Tim Krabbé
Aantal pagina’s: 93
Uitgever: Bert Bakker
Jaar van uitgave: 1984